Hoe sta ik er nu voor en wat is mijn liquiditeitspositie de komende maanden? Een reële vraag van ondernemers in onzekere periodes. Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden moet de boekhouding natuurlijk altijd up-to-date zijn. Juist nu vragen instanties hierom op het moment dat je als ondernemer in aanmerking wil komen voor een specifieke regeling door COVID-19.
Tijdsverdeling accountancy
Ondanks dat er veel online boekhoudoplossingen zijn, vraagt het actueel houden van een boekhouding tijd van zowel de ondernemer als de accountant. Tijd die met name wordt geïnvesteerd in het verwerken van facturen en het controleren van bepaalde posities op juistheid en volledigheid. Dit alles is noodzakelijk voordat de administratie gebruikt kan worden voor advies en inzichten richting de toekomst. Veel accountantskantoren leggen door gebrek aan tijd noodgedwongen de prioriteit bij het afronden en bespreken van de jaarrekening. Dit biedt alleen geen antwoord op de vraag van de ondernemer: Hoe sta ik er nu voor en waar ga ik heen?
Digitaliseren en automatiseren
Bij 216 zien wij de behoefte van de ondernemer naar actuele cijfers, en we zien dat hier de toegevoegde waarde van de accountant ligt in de toekomst. Noem het ‘always on accounting’, een samenspel tussen ondernemer en accountant waarbij beide partijen beschikken over de meest actuele data om te adviseren en beslissen. Daarom kiest 216 ervoor om met haar partner Lyanthe in te zetten op het volledig digitaliseren en automatiseren van het verwerkingsproces. Dit houdt ook in dat inkomende en uitgaande facturen, daar waar nodig, op regel niveau worden gerobotiseerd. En dit gaat verder dan het traditioneel scannen en herkennen van een bonnetje.
In de praktijk kan een 216 accountant hierdoor honderden administraties per dag verrijken, en u daarmee dagelijks inzicht geven in uw financiële positie. Periodiek controles worden eenvoudig opgevolgd en via de Pulse toepassing van Silverfin. Hier wordt dan over bepaalde posities, zoals vraagposten, online met u gecommuniceerd.
Referentie Grootboekschema
Standaardisatie door het gebruik van het Referentie Grootboekschema vormt de basis voor deze nieuwe manier van werken. Het Referentie Grootboekschema (RGS) is een breed gedragen gestandaardiseerde codering, waardoor het mogelijk is om sneller cashflow rapportages te maken of te benchmarken op basis van sector informatie. Maar RGS biedt ook de mogelijkheid om instanties, zoals banken, te voorzien van periodiek gestandaardiseerde rapportages. Dit gaat ervoor zorgen dat banken of andere instanties u sneller kunnen bedienen met juiste financieringsvormen.
216 Data-Driven accountant
Bent u als ondernemer op zoek naar grip op het heden en zicht op de toekomst. Bent u geïnteresseerd in data-driven accountancy diensten? Neem dan nu contact met ons op en ervaar het voordeel van tech-ontwikkelingen die ook daadwerkelijk helpen bij ondernemen.