De coronacrisis heeft impact op ons allemaal. Ook op jou als ondernemer. De belastingschuld van bedrijven is sinds de start van de coronacrisis sterk toegenomen. Deze corona belastingschuld moet vanaf 1 oktober 2022 terugbetaald worden. Heb je uitstel van belastingbetaling aangevraagd in coronatijd? Dan geldt deze regeling ook voor jouw bedrijf.
Advies van onze accountants nodig over de corona belastingschuld?
Hüseyin Göksu
Aflossingsregeling corona belastingschuld
Tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 hebben ruim 400.000 ondernemers belastingbetalingen uitgesteld. Daarvan moeten nog 270.000 bedrijven in totaal 20 miljard euro terugbetalen. Deze opgebouwde belastingschuld moet vanaf 1 oktober 2022 worden terugbetaald, in maximaal 60-maandelijkse termijnen. Hierover moet je ook invorderingsrente betalen, dit zit in je maandbedrag verwerkt.
Niet op tijd betalen kan voor grote problemen zorgen
De maandelijkse kosten voor het terugbetalen van de corona belastingschuld kunnen behoorlijk fors en verrassend zijn. Als je in de betalingsproblemen raakt, kan je straks niet meer aan je verplichtingen voldoen en dreigt misschien zelfs faillissement. Als je tijdig in beweging komt, kun je op tijd bijsturen om erger te voorkomen. Om de juiste keuzes te maken, is het belangrijk om de liquiditeit van jouw onderneming periodiek in kaart te brengen én te monitoren. Als je nu ziet dat je liquiditeit tekort komt, kun je wellicht al besparen in de kosten of om hulp vragen. Mogelijk moet je een beroep doen op je reserves, of bijzonder uitstel van belasting aanvragen bij de Belastingdienst. Maar wellicht is het optimaliseren van je werkkapitaal voldoende om zo de benodigde liquiditeit vrij te spelen. De Belastingdienst biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om vrijwillig extra af te lossen. Als je de financiële ruimte hebt, kan het daarom slim zijn om zo snel mogelijk af te lossen. Zo kun je rentelasten besparen.
Het belang van inzicht in je liquiditeit
Het opstellen van een betrouwbare liquiditeitsprognose is een tijdrovend karwei, vereist de nodige expertise en blijft een momentopname. Om door het jaar heen betrouwbare stuurinformatie te behouden dient de liquiditeitsprognose daarom ook periodiek te worden bijgesteld op basis van actuele cijfers. Als je deze opdracht bij een specialist weglegt is de kans groot dat je een fikse nota ontvangt. En dat wil je juist niet in tijden van liquiditeitskrapte. Bij 216 hebben we een betaalbare dienstverlening ontwikkeld die ons in staat stelt om ieder kwartaal op basis van actuele cijfers een liquiditeitsprognose voor de komende 12 weken te maken. Vertrekkend vanuit de laatste cijfers berekent onze liquiditeitstool niet alleen de ontwikkeling van de resultatenrekeningen van de komende maanden maar ook de balansen. Met deze tool krijg je snel en eenduidig antwoord op vragen als:
- Hoeveel geld kun je op de rekening verwachten?
- Kun je de schulden afbetalen?
- Kun je dividend uitbetalen?
- Kun je een extra investering doen?
Meer weten over de impact op jouw schuldenlast en liquiditeit?
In onze whitepaper vertellen we je stapsgewijs hoe onze liquiditeitstool precies werkt.
Neem vrijblijvend contact met ons op
Wil je meer weten over onze werkwijze of advies over de corona belastingschuld voor jouw bedrijf?
We zitten gewoon bij jou om de hoek
Met onze zeven vestigingen door heel Nederland, vind je altijd een accountantskantoor bij jou in de buurt. Neem contact met ons op via de telefoon (088-9955216), mail of kom langs voor een goede kop koffie.
Goed advies nodig?
Benieuwd hoe wij voor jouw bedrijf het verschil gaan maken? Vul je gegevens in, dan neem ik binnen één werkdag contact met je op.